Данас, у просторијама Економско-угоститељске школе, одржана је интересантна и образовна радионица на тему “Вина и услуживање вина”. Ова радионица је организована у сарадњи са наставницима и реализована под водством госпође Јелене Изљамовић, искусног технолога и енолога из Удружења винара Шумадије.

Радионица је привукла велики број ученика, пре свега са угоститељских смерова, али и свих осталих који су имали интереса да дубље уђу у свет вина, истраже га и сазнају више о његовој историји, производњи, сервирању и дегустацији.

На радионици су обрађиване следеће теме:

Историја и значај вина – Ученици су имали прилику да сазнају о богатој историји винa, од старих цивилизација до савремених производњих техника. Посебан акценат стављен је на значај вина у различитим културама и заједницама.

Производња вина – Госпођа Изљамовић је детаљно објаснила процес производње винa, од садње лоза до кајњег производа. Ученици су могли да сазнају о различитим сортама грожђа, методама ферментације и сазревања винa.

Сервирање и услуживање вина – Ученици су научили како правилно сервирати винo и које чаше и прибор за сервирање треба користити. Такође, акценат је стављен на правилно служење и отварање бутељки са вином.

https://www.instagram.com/p/CzWYlVls4AK/?img_index=1