Ученици Економско-угоститељске школе „Слободан Минић“ из Аранђеловца боравили су
у оквиру пројекта Еразмус+ „Кувајмо и путујмо по европским стандардима“ – Cooking and
Travelling with European standards – у Солуну, у термину од 15. до 28. маја 2022. године.
У пројекту мобилности ученика (стручна пракса/практична настава) учествовало је 15
ученика наше школе и то:
 7 ученика друге и треће године туристичко-хотелијерског техничара
 8 ученика друге и треће године кулинарског техничара.
Кроз стручну праксу, која је реализована у два хотела и четири ресторана у Солуну, наши
ученици су стекли практична знања и вештине које ће им помоћи у наставку школовања и
каснијем самосталном раду. Поред свакодневних радних активности ученици су, током
боравка у Грчкој, имали организоване излете, посете културно –историјским
знаменитостима Солуна и на тај начин су боље упознали културу, обичаје и живот у Грчкој.
Ово дивно искуство ученицима је донело и признате сертификате о двонедељној стручној
пракси и EUROPASS, који ће им олакшати транспарентност стечених знања и вештина.
ОСТВАРЕНИ ИСХОДИ СТРУЧНЕ ПРАКСЕ / ПРАКТИЧНЕ НАСТАВЕ:

Туристичко-хотелијерски техничариКулинарски техничари
·         развијање језичких компетенција и комуникационих вештина
·         директна комуникација са туристима хотела на енглеском језику
·         обављана комуникација телефонским путем као и путем електронске поште
·         обављана резервација смештаја онлајн, диркетно и телефонски
·         решаване рекламације
·         обављани послови организације пријема, чекирања и одјаве туриста/ госта
·         организовани једнодневни излети
·         прикупљање документације за најаву групних и индивидуалних посета
објашњени послови продаје ·         авионских карата, бродских карата и акутобуских карата
·         објашњена процедура изнајмљивања возила (rent a car)
објашњене активности резервације смештаја преко Booking-а
·         развијање комуникационих вештина
·         комуницирање са гостима и запосленима примењујући правила пословне комуникације
·         самостална припрема, сервирање и презентација јела
·         припремање једноставних посластица
·         упознати са нормативима и припремом сложених јела
·         упознати са активностима припреме и вођења документације у кухињском блоку
·         примена стандарда хигијене, здравља и сигурности на раду
·         упознати са начинима складиштења, чувања, механичке и термичке обраде сировина