Хотелијерско-ресторатерски техничар
– планира, организује, координира, надзире и руководи радом особља на рецепцији, у ресторану и хотелском домаћинству
– по потреби учествује у реализацији задатака у угоститељским објектима различитог типа и величине за пружање услуга смјештаја, хране и пића на социјално и еколошки одржив начин.
– Учествује у дефинисању хотелских услуга, њиховој промоцији и продаји.
– Планира и унапређује рад запослених.
– Припрема извештаје и статистичке прегледе користећи информационо-комуникационе технологије и одговарајуће софтвере у раду и пословној кореспонденцији.
– Комуницира са гостима и пословним партнерима примењујући правила пословне комуникације.
– Обавља комерцијалне послове из домена пословања угоститељског објекта за пружање услуга смештаја, хране и пића.
– Обезбеђује примену норматива и стандарда рада у угоститељству и води рачуна о заштити здравља гостију, сарадника, радне и животне средине.